Składniki:
-500g mąki pszennej
-100g zarodków pszennych
-40g drożdży
-150g szynki
-200ml letniego mleka
-80g masła
-2 jajka
-łyżeczka soli
-szczypta cukru
-150g startego ementalera
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać wraz zarodkami,zrobić zagłębienie i wsypać pokruszone drożdże.Dodać 3-4 łyżki mleka i szczyptę cukru,wymieszać z małą ilością mąki,odstawić na 15minut.Masło dodać do mąki razem z jednym jajkiem,solą i resztą mleka.Wyrobić lub zmiksować,znów odstawić pod przykryciem,rozwałkować na placek,ułożyć pokrojoną szynkę i ementaler,zwinąć roladę,pokroić na 8 części.Odstawić na 30 minut,posmarować bułeczki jajkiem i piec ok.30min w temp.200`C.To tyle na dziś
SK roch99
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz