Na 6 sztuk:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
- łyżka zmielonych migdałów
Krem:
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki kremówki
- 0,25 szklanki soku z limonki
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
Dodatkowo:
- 10 dag borówek amerykańskich
- wisienki koktajlowe
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremki do babeczek, przykryj kawałkami papieru do pieczenia oraz suchym grochem. Odstaw do lodówki na 20 minut. Następnie piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. Usuń groch z papierem i piecz babeczki jeszcze kilka minut, aż zrobią się rumiane. Lekko ciepłe wyjmij z foremek.
Budyń wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem z limonki, kremówką i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź i wymieszaj z serkiem mascarpone. Chłodź 15 minut. Owoce opłucz i osusz, rozłóż w babeczkach, przykryj kremem. Udekoruj wisienkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz