piątek, 1 czerwca 2012

Przepis na miniciasteczka z bezikami

Na 24-26 sztuk:
Ciasto:
- 15 dag masła
- 20 dag mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
Beza:
- 2 białka
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag lekko pokruszonych płatków migdałowych

Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj i wytnij szklanką krążki o średnicy ok. 5,5 cm. Ułóż na blasze.
Białka połącz  z cukrem pudrem, ubij na parze na puszystą masę. Zdejmij z ognia i ubijaj dalej, aż masa lekko przestygnie. Wsyp płatki migdałowe. Bezę rozłóż na ciasteczkach. Piecz 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Podawaj jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz