poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Omlet

składniki:
-4 średnie jaja
-2 łyżki stołowe wody
- sól i mielony czarny pieprz
-15g masła

 przygotowanie:
Do średniej misy wbij jajka,wodę,sól i pieprz.Lekko ubijając wymieszaj jaja widelcem.Rozpuść na patelni masło,aż pojawi się piana,nie może ona jednak zbrązowieć. Wlej jaja i przechyl patelnię,by w całości zapełniły jej dno.Używając widelca przesuwaj zgęstniałe części omletu do środka patelni tak,by surowe jeszcze jaja znalazły się po bokach.Smaż,aż całość prawie zgęstnieje.Na spodzie omlet powinien mieć złocisty kolor,a z wierzchu wciąż jeszcze niedosmażony.Unosząc brzeg omletu szerokim nożem sprawdź,czy jest już gotowy.Odsuń nieco od siebie patelnię,złóż omlet na pół i pozostaw na patelni jeszcze na 30sekund,by również środek stwardniał.Przełóż omlet na ciepły talerz i natychmiast podawaj.
To tyle na dziś
SK roch99

2 komentarze: