wtorek, 17 kwietnia 2012

Przepis na ciasto czekoladowe

Na ciasto:
3 tabliczki czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Na polewę:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka, dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.

Zastępczyni Szefowej Kuchni Miskab10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz