poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Przepis na bakaliowe rogaliki

Na ciasto:
- szklanka oliwy lub oleju
- szklanka wody
- 0,5kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z całej cytryny.
Na nadzienie:
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- łyżeczka cynamonu
- ćwierć łyżeczki zmielonych goździków
- płynny miód.
Do posypania:
- cukier puder
Przygotowanie:
Posiekać migdały i orzechy, dodać cynamon i goździki, wymieszać na gęstą masę z dodawanym po trochu miodem. Przygotować ciasto: do mąki dodać oliwę i wodę oraz proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Zagnieść dość twarde ciasto. Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać je na okrągły placek, dzielić promieniście na cząstki (tak jak tort), na obrzeżu układać po porcji nadzienia i zwijać ciasto do środka nadając na koniec kształt rogalika. Piec do zrumienienia na wyłożonej papierem do wypieków blaszce w temperaturze 170 st. C. Upieczone rogaliki posypać przez sitko cukrem pudrem.

Pisała dla Was ZSK Miskab10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz