środa, 9 maja 2012

Hinduski bananowiec-jogurtowy

składniki:
-80g uprażonych wiórków kokosowych
-125g klarowanego masła
-150g cukru pudru
-40g brązowego cukru
-2 duże jaja
-3 średnio duże,bardzo dojrzałe banany
-200g gęstego jogurtu naturalnego 
-250g mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-0,5 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
-200g śmietany kwaśnej 30%
-100g cukru pudru
-50g wiórków kokosowych

przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik na 190`C.Odpinamy bok od dna nieprzywierającej tortownicy o średnicy 22-24cm i umieszczamy na podstawie papier do pieczenia.Przypinamy z powrotem bok,tworząc z papieru dodatkowe dno.Natłuszczamy formę i wsypujemy do niej uprażone wiórki kokosowe.Przechylając formę,rozprowadzamy wiórki na całej powierzchni,a ich nadmiar wysypujemy i odstawiamy.
Klarowane masło,cukier puder i brązowy cukier ubijamy w misce na kremową masę,a następnie pojedynczo dodajemy jaja,ubijając dokładnie po dodaniu każdego z nich.W oddzielnej misce rozdrabiamy banany.Odstawiamy mikser i dodajemy do masy rozdrobnione banany,jogurt,proszek do pieczenia,cynamon,przyprawy korzenne oraz odstawione wiórki kokosowe,po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki mikserem,aż ciasto nie będzie miało grudek.Łyżką przekładamy ciasto do formy i ostrożnie wygładzamy wierzch.
Pieczemy 55minut lub do momentu,gdy lekko naciśnięty środek ciasta będzie jędrny i sprężysty.Wykładamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostudzenia na 15minut,a następnie zdejmujemy bok formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Gdy ciasto ostygnie przekładamy je na paterę.
Aby przygotować polewę,mieszamy cukier puder i śmietanę,aż utworzą gęstą masę,którą następnie rozsmarujemy na powierzchni ostudzonego ciasta.Wiórkami posypujemy polewę,aż warstwa będzie gruba.
Szefowa Kuchni roch99

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz