- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- białko
- mąka do oprószenia stolnicy (chyba, że masz silikonową stolnicę*)
Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem pudrem. Dodać pokrojone na małe kawałki masło. Posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Wyrobić dokładnie. Oba ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubiść ok. 5 mm.
Blat jasnego ciasta położyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, przykryć ciemnym ciastem, ponownie posmarować białkiem, zwinąć w roladę, pomagając sobie papierem. Odstawić do lodówki na 4 godziny lub do zamrażarki na 2 godziny. Pokroić ostrym nożem na 20 plasterków. Ułożyć na blasze i piec 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz