czwartek, 17 maja 2012

Przepis na pączki

- 500 g mąki
- 1 opakowanie instantu drożdży
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego
- 100 g stopionego masła
- 250 ml letniego mleka


Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, aromat i masło. Wszystko wymieszać i dodawać stopniowo mleko. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać talarki (kieliszkiem o średnicy 5 cm) i w środku każdego z nich zrobić dziurkę. Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pączusie napełnić konfiturą i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz