środa, 9 maja 2012

Nowojorski ciasto czekoladowe

składniki:
-480g gorzkiej czekolady
-500 g masła
-250ml espresso lub innej bardzo mocnej kawy
-1 szklanka uklepanego brązowego cukru 
-8 dużych jaj
-1kg mrożonych malin,rozmrożonych
-sok z 1cytryny
-2 łyżki cukru
-550g świeżych malin


przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180`C i smarujemy masłem nieprzywierającą,okrągłą formę do pieczenia(NIE TORTOWNICĘ!) o średnicy 24cm lub nieprzywierającą prostokątną formę.
Czekoladę siekamy i wrzucamy do dużej,żaroodpornej miski.W małym rondelku doprowadzamy do wrzenia masło,espresso lub inna bardzo mocna kawa i cukier,a potem gotujemy chwilkę na wolnym ogniu.Tą masą polewam posiekaną czekoladę i pozostawiamy na kilka minut.Następnie ostrożnie mieszamy wszystkie składniki,aby przyspieszyć rozpuszczanie czekolady.Ubijamy jaja,dodajemy je do czekoladowej masy i całość dokładnie ubijamy.Przelewamy ciasto do przygotowanej formy,po czym wstawiamy na dużą patelnię lub do naczynia do pieczenia.Nalewamy do naczynia gorącą,ale nie wrzącą wodę do połowy wysokości formy,po czym pieczemy ciasto przez godzinę.Wyjmujemy formę z wody i wstawiamy na całą noc do lodówki.Następnego dnia wyjmujemy ciasto z formy.Jeśli placek przywarł do formy,napełniamy zlew wrzącą wodą(około 4cm) i zanurzamy w niej dół brytfanki na kilka sekund,aby ciasto łatwiej odeszło od ścianek.Nożem lub szpatułką oddzielamy wypiek od blachy,a następnie wyjmujemy go na paterę.
Aby przygotować sos malinowy,rozdrobnione rozmrożone maliny i ich sok mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.Przelewamy sos przez sito,po czym schładzamy przez maksymalnie 2dni.Chociaż sos ma kwaśny smak,doskonale pasuje do czekoladowego ciasta.Ciasto podajemy z sosem malinowym i świeżymi malinami,ewentualnie z odrobiną śmietany.
Szefowa Kuchni roch99

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz