piątek, 25 maja 2012

Przepis na ciastka z kremem orzechowym

Na 16 sztuk:
- 50 dag mąki kukurydzianej
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- 15 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- krem orzechowo-czekoladowy (może być Nutella)
- dżem pomarańczowy lub malinowy

Mąkę kukurydzianą wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj masło pokrojone w kosteczkę oraz żółtka i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut. Z ciasta uformuj wałek średnicy 4 cm i pokrój na 32 plasterki. Lekko spłaszcz dłonią, ułóż na blasze. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź. Połowę gotowych ciastek przełoż kremem orzechowo-czekoladowym lub dżemem i przykryj drugą połową ciasteczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz